Lansarea cursului de formare avansată în domeniul bioinformaticii și medicinei computaționale
- vizualizări: 161
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Tekwill, Asociația Națională a companiilor din domeniul TIC și Universitatea din California de Sud, Statele Unite ale Americii, vor lansa Programul de formare avansată în domeniul bioinformaticii și medicinei computaționale.
Evenimentul va avea loc astăzi, 12 ianuarie 2022, la ora 18:00, în format mixt (în regim on-line și cu prezența fizică), în Sala de conferințe nr. 220, Blocul didactic central, etajul III (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165).
Evenimentul va fi inaugurat de către academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare, iar cu mesaje de salut vor veni rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul universitar Emil Ceban, profesorul Serghei Mangul, reprezentanții Tekwill și ai Institutul Național de Cercetare în Medicină și Sănătate (INCMS) al Universității.
Participanții la curs – studenți, medici-rezidenți, studenți-doctoranzi și cadre didactice – au fost selectați de către o comisie, creată în acest scop de către INCMS. Programul de studii va dura 6 luni și se va desfășura on-line, participanții fiind instruiți de către profesorul Serghei Mangul, șef de laborator, Departamentul de Farmacie Clinică, Școala de Farmacie, Universitatea din California de Sud, care are o vastă experiență în domeniu.
Cursul se aliniază la tendințele strategice ale USMF „Nicolae Testemițanu” în domeniul cercetării și inovării privind formarea continuă a resurselor umane în cercetare și asigurarea implementării noilor tehnologii de cercetare, bioinformatica fiind un deziderat pentru medicina viitorului. Un alt obiectiv al cursului este sporirea calității cercetării prin formarea deprinderilor de utilizare a programelor aplicative în materie de analiză, interpretare și vizualizare a datelor biomedicale.
După finalizarea programului de studii, cursanții vor efectua un stagiu practic de 3 luni, fiind integrați în proiecte internaționale de bioinformatică în cadrul Universității din California de Sud. Cursanții cu rezultate remarcabile vor avea oportunitatea de a fi angajați în Laboratorul de bioinformatică, care va fi creat în cadrul INCMS. Scopul distribuției pe nivele de calificare este de a asigura noul laborator cu specialiști calificați și competitivi în domeniul bioinformaticii și de a extinde posibilitățile de fortificare a domeniului cercetării și inovării prin crearea nucleelor de cercetare, capabile să intervină la diferite etape de dezvoltare.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii